De Zalmhaventoren wordt een 215 meter hoge woontoren in Rotterdam. De woontoren is onderdeel van De Zalmhaven, een nieuwbouwplan ontwikkeld door Zalmhaven C.V. met 475 woningen verdeeld over drie torens. Naast de hoge woontoren worden twee torens met een hoogte van 70 m gerealiseerd op het terrein tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier, aan de voet van de Erasmusbrug.

De specifieke Rotterdamse geologie zorgt daarbij voor de nodige uitdagingen. Zo wordt de hoge woontoren gefundeerd op extreem lange palen (circa 70 meter), waarvan het vervormingsgedrag uiteraard vooraf nauwkeurig dient te worden bepaald. Hiervoor wordt naast de bij ons beschikbare ervaring met vergelijkbare projecten ook uitgebreid gebruikgemaakt van 3D eindige elementen berekeningen.

Voor de lagere torens en woningen worden normale paallengtes van circa 25 m toegepast. Door de aanwezigheid van samendrukbare lagen onder het paalpuntniveau treedt consolidatiezetting op die uit straalt naar de omgeving en ook hiervoor dienen speciale analyses te worden uitgevoerd.

Geobest B.V. verzorgt in opdracht van Zalmhaven C.V. de funderingsadviezen voor alle onderdelen van het totale plan. Er wordt intensief samengewerkt met Zonneveld Ingenieurs B.V. die als hoofdconstructeur bij het project betrokken is. 

Door onze specifieke kennis van het uitvoeringsproces van funderingstechnieken te koppelen aan state of the art berekeningsmethodes wordt een economisch verantwoord funderingsontwerp uitgewerkt, waarbij de uitvoeringsrisico’s niet uit het oog verloren worden.

Op 25 oktober  is er gestart met het aanbrengen van de palen. De Zalmhaventoren wordt de hoogste toren van de Benelux.  De fundering wordt niet geheid, maar geboord, omdat de palen tot 66 meter de grond in moeten.

Fotoalbum